Hennep in huis
Jammer genoeg komen we in onze huurhuizen nog steeds hennepplantages tegen. Daar zijn we niet blij mee. Hennepplantages zorgen niet alleen voor veel schade in huis. Ook voor gevaarlijke situaties voor de teler én de buurt. Daarom werken we samen met onder meer de politie, Enexis en de gemeente om hennepplantages te bestrijden.
Wat gebeurt er als we een hennepplantage ontdekken?
Als we een hennepplantage ontdekken, bellen we de politie. Ontdekt de politie een hennepplantage? Dan melden ze dat altijd bij ons. De plantage wordt ontmanteld, de planten weggehaald en de apparatuur vernietigd. Vaak wordt de bewoner ook aangehouden.
Je raakt je huis kwijt
Hennep (of andere verdovende middelen) in huis is voor ons altijd reden om het huurcontract te stoppen. Ook een klein beetje voor eigen gebruik. We maken geen uitzondering. Dus ook al is het niet jouw hennepplantage, je raakt wel je huis kwijt. Geloof nooit mensen die je willen overhalen om een plantage in je huis aan te leggen en zeggen dat dat wel meevalt. Het valt niet mee. En als de bewoner de huur niet zelf wil opzeggen dan vragen we de rechter het huurcontract stop te zetten. De rechter gaat daar vrijwel altijd in mee.
Duizenden euro’s schade
In huizen waar een hennepplantage zat, is vaak veel schade. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s. We herstellen de schade en sturen de rekening naar de bewoner. Naast deze kosten krijgt iemand die een hennepplantage in huis had ook nog te maken met een strafzaak, een naheffing van het energiebedrijf en eventueel het terugbetalen en stopzetten van uitkeringen.
Is een hennepplantage gevaarlijk?
Daar kunnen we kort over zijn: ja. Vaak wordt de stroom illegaal afgetapt. Dat gebeurt buiten de meterkast om. Als er dan kortsluiting ontstaat, is er geen stop die door kan slaan. Daardoor is er een grote kans op brand. De kans op kortsluiting is ook groot. In de kweekruimte is het warm, er hangen veel elektradraden en er is veel water aanwezig.
Naast het brandgevaar kan een hennepplantage in de buurt zorgen voor stank- en wateroverlast. De chemicaliën die ze gebruiken om de planten sneller te laten groeien zijn schadelijk. Ook is er het risico dat er een ripdeal plaatsvindt. Dat is een soort overval waarbij de opbrengst van een plantage gestolen wordt. Ripdeals zijn vaak gewelddadig.
Kortom: een hennepplantage heb je liever niet in je huis of buurt!
Hoe herken je een hennepplantage?
Ze vallen in eerste instantie vaak niet zo op, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Maar er zijn wel signalen waar je een hennepplantage aan herkent:
- Je ruikt regelmatig een wietlucht.
- De ramen en gordijnen van een huis of van bepaalde kamers zitten altijd dicht.
- De ramen zijn vaak of altijd beslagen.
- Je hoort steeds gebrom (dit is de afzuiginstallatie).
- Het lijkt alsof er niemand woont. En als er iemand is dan is het altijd ’s avonds laat of ’s nachts.
- Er worden in het donker allemaal bouwmaterialen naar binnen gebracht.
- Er zijn vaak korte stroomstoringen, die merk je aan bijvoorbeeld knipperende lampen.
- En de allerbekendste: er valt sneeuw en op 1 dak in de straat smelt de sneeuw direct weer.
Wat kun je doen als je een hennepplantage vermoedt?
Het belangrijkste is dat je dit meldt bij de politie. Je kunt langsgaan op het bureau of 0900 – 88 44 bellen. Wil je liever anoniem melden, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000. De politie start dan een onderzoek.
Als je niet zeker bent van je zaak of je wilt graag overleggen, neem dan contact op met de wijkconsulent in jouw buurt.