Zonnepanelen en terugleverkosten
Veel van onze huizen hebben (gratis) zonnepanelen, een duurzame en energiezuinige oplossing die bijdraagt aan een groenere toekomst.
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten betaal je als je zelf elektriciteit opwekt en deze (deels) teruglevert aan het net. De energieleverancier maakt kosten die aan zonnepanelenbezitters wordt doorberekend. De wijze waarop de doorberekening plaatsvindt is per energieleverancier verschillend.
Voor wie zijn deze kosten?
Een vraag die vaak gesteld wordt door onze huurders is: wie moet eigenlijk betalen voor de energie van deze zonnepanelen die we niet gebruiken en terugleveren aan het net? Het antwoord hierop is: De kosten voor teruglevering naar het energienet moet de huurder zelf betalen. Deze kosten zijn niet voor Domesta.
Energiegebruik
De voordelen van het gebruik van zonnepanelen zijn groot. Ze leveren gratis energie op, zodat je energierekening lager wordt. Wanneer je zonnepanelen gebruikt, betaal je eigenlijk voor de tijdelijke opslag van elektriciteit, maar je krijgt ook een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Dit betekent dat je niet eerst hoeft te betalen voor teruglevering en vervolgens nog stroom moet kopen. Als je overdag stroom teruglevert, betaal je daarvoor een vergoeding. Maar als je 's avonds stroom gebruikt, krijg je deze kosteloos terug.
Het is daarom verstandig om je energieverbruik goed te plannen door bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine overdag te gebruiken, wanneer de zon schijnt. Hoe meer stroom je zelf opwekt en direct gebruikt, hoe minder je hoeft terug te leveren en dus hoe lager de kosten zijn. Bovendien zijn de kosten voor teruglevering in verhouding lager dan wat je betaalt aan de energieleverancier als je geen zonnepanelen hebt.
Overstappen energieleverancier
Om ervoor te zorgen dat je geen extra kosten krijgt, kan je het beste verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Elke leverancier heeft namelijk andere regelingen waardoor je misschien goedkoper uit bent wat betreft terugleverkosten.
Maar als je echt niet wilt betalen en niet kunt overstappen naar een andere leverancier, dan is het mogelijk om de omvormer uit te zetten. Dan lever je geen energie terug, maar wordt er ook geen nieuwe energie opgewekt en je energierekening wordt hoger. Een beslissing waar je dus wel even goed over na moet denken.