Spring naar inhoud

Een nieuwe start in een kersvers huis

Na 44 jaar wonen op hun mooie plekje in de wijk Krakeel in Hoogeveen, verhuisde Diny Abma met haar man Durk naar de Boekweitlaan. “We woonden er prima hoor. Maar we wilden ook naar de toekomst kijken. We zochten een huis met alles beneden bij de hand, waar we de rest van ons leven kunnen blijven wonen”, zegt Diny. Want verhuizen, dat wil ze liever nooit meer.

Nieuwe huizen

Kersvers zijn de huizen in dit stukje van Hoogeveen. In april schreven we er al over. Als je door de Anjerstraat reed, zag je dat er werd gebouwd. Samen met VDM Woningen en WVG Ontwikkeling hebben we daar nu 14 nieuwe huizen neergezet, waar eerder de technische school stond. De manier van bouwen heet houtskeletbouw. Dat betekent dat de constructie van de huizen helemaal van hout is. Wat opvalt als je binnen bent, is dat je weinig geluiden van buiten hoort. “Het huis is heel goed geïsoleerd en dat scheelt veel”, legt Durk uit. 

Al zoveel gedaan

Het huis ligt prettig op de hoek en heeft een flinke tuin voor, naast en achter. Dat is fijn voor Durk, die graag in de tuin werkt. Hij heeft al leuke ideeën om er iets moois van te maken. Binnen ziet het er prachtig uit. Alles is mooi behangen en geschilderd. Ze hebben het fijn ingericht. “Het is nog niet helemaal klaar. Er moeten nog wat dingen worden afgemaakt. Misschien wil ik wel te snel, we wonen hier net een week. Maar het liefste had ik alles gisteren af.”, zegt Diny lachend. Af en toe is het wel zoeken waar de dingen liggen, die altijd vaste plekken hadden. Maar ook dat gaat wennen. 

We hebben onze kinderen eerst gevraagd wat zij wilden hebben van wat er over bleef. En daarna hebben we de rest van de spullen weggebracht. Meer hebben we eigenlijk ook niet nodig.

Grote opruiming

Dat het een grote verandering is, vertelt ze ook: “Van drie verdiepingen naar een huis met alleen de begane grond, is een hele stap. Waar moesten we met alle spullen heen?” Dus reden ze zelf al heen en weer met de dozen, voor ze echt gingen verhuizen. “De kinderen zeiden nog, ‘dat kan allemaal wel op de grote verhuisdag.’ Maar voor ons voelde het goed om alvast spullen over te brengen.” We bewonderen de mooie schuifwandkasten die ze hebben laten maken in de slaapkamer en in de gang naar de achterdeur. Die geven een heleboel ruimte om dingen op te bergen. “We hebben onze kinderen eerst gevraagd wat zij wilden hebben van wat er over bleef. En daarna hebben we de rest van de spullen weggebracht. Meer hebben we eigenlijk ook niet nodig.”

Nieuwe buren

Naast hen zijn verschillende huizen voor starters gebouwd. “We hebben onze buren al wel gezien, maar iedereen is er ook net pas, zoals wij. Iedereen werkt overdag en is intussen druk met het nieuwe huis.” Eerst woonden ze aan een hofje, waar iedereen wel voor elkaar zorgde. In een rijtje wonen is toch anders, maar ze hopen dat het gezellig wordt met de buren.

Zelf de keuze maken

Ze zijn blij dat ze op dit moment in hun leven konden verhuizen naar een huis waarin hun toekomst is. “Want veel mensen zijn te laat. Die denken dat ze nog flink zijn, ze voelen zich goed. Als puntje bij paaltje komt en je gezondheid te veel achteruit is gegaan, dan kun je niet meer kiezen waar je kunt wonen.” Daarom hadden ze zich al lang geleden laten inschrijven voor een levensbestendig huis. Dus een huis waarin je geen trap op hoeft voor de slaapkamer of de douche. Diny en Durk gaan genieten van hun nieuwe plek.   

Diny Abma in haar nieuwe huis.