Spring naar inhoud

Familie Boer blij met deelname aan Duurzame Verkenners

De familie Boer uit Geesbrug heeft zich 4 jaar geleden aangemeld voor deelname aan ons project Duurzame Verkenners. Doel van dit project is energieneutraal wonen te bevorderen en om ‘Nul-op-de-meter’ te bereiken. Dan hou je dus geld over voor leukere dingen.

Energiebesparing en een beter milieu

Wolter en Leida Boer wonen al 50 jaar aan de Lijsterbeslaan in Geesbrug. Toen ze hier kwamen wonen bestond het begrip energiebesparing amper. Rondom zat er enkel glas in de kozijnen en was spouwmuurisolatie al helemaal niet aan de orde. Iets wat we ons, met de winters van toen in gedachten, niet voor kunnen stellen. Wolter en Leida liepen echter voorop waar het gaat om energiebesparing en een beter milieu. Niet alleen wat dat betreft zijn ze idealist, ook omdat ze betrokken zijn bij hun dorp, dragen ze als vrijwilliger bij aan een betere leefomgeving. Vorig jaar is er een geheel nieuw isolatiemateriaal aangebracht in de spouwmuren bij de familie Boer. Airofill Wall heet het. Dit was het laatste onderdeel van een pakket aan maatregelen die Domesta als proef heeft ingezet om te kijken wat het beste werkt.

‘Stoken’ op elektrisch

Ze voerden zelf al heel wat energiebesparende maatregelen uit. Wolter isoleerde enkele muren met tempexplaten en maakte zelf voorzetramen met dubbel glas. Ook bracht hij zelf isolatie aan op zolder en beneden onder de houten vloer. Domesta voegde daar in de afgelopen jaren nog veel aan toe. Het dak werd opnieuw geïsoleerd met 10 centimeter dikke platen, bovenop de isolatie die Wolter al had aangebracht tussen de balken. Ook is er nog HR++ glas geplaatst. De geiser werd vervangen door een zelfdenkende boiler en de gaskachels werden vervangen door verwarming op elektra. 

Wooncomfort verhoogd

‘Sinds een jaar of 2 zijn we van het gas af’, zegt Wolter. ‘Met zonnepanelen van Domesta en van onszelf wekken we alle elektriciteit zelf op. We houden de warmte

’s winters binnen en ’s zomers grotendeels buiten. De Airofill Wall isolatie heeft hier zeker aan bijgedragen en ons wooncomfort verhoogd. De luchtvochtigheid en ventilatie zijn optimaal en het is aangenaam qua temperatuur. De Airofill Wall isolatie was voor ons de laatste energiebesparende maatregel in het project.’  

Tot vorig jaar zomer zat er nog gedateerde steenwol in de spouwmuren bij de familie Boer. Er werden gaten geboord in de voegen en er zijn gevelstenen uit de muren gehaald om de steenwol vlokken met een soort grote stofzuigers uit de spouw te halen. Met camera’s werd er in de spouw gekeken om het hele proces gecontroleerd te laten verlopen. Stapsgewijs werd er een soort witte gel (de Airofill Wall isolatie) in de spouw gespoten, van onder tot boven. Het materiaal vloeit door hoge dichtheid uit, waardoor alle kieren en naden direct worden gevuld en afgedicht.

‘Door allerlei andere maatregelen zaten we al heel laag met onze energiekosten. Door het aanbrengen van de Airofill Wall isolatie hebben we een nog beter binnenklimaat bereikt want het is sindsdien qua gevoelstemperatuur aangenamer en we hoeven maar weinig bij te verwarmen. Wat ons betreft kunnen we hier zeker nog een aantal jaren comfortabel wonen’, besluit Leida Boer.

De firma Takkenkamp realiseert met haar product Airofill Wall een duidelijk lagere netto warmtevraag en draagt hiermee bij aan minder CO2-uitstoot. Dat is weer een stap in de goede richting van 2050, waarin die uitstoot neutraal moet zijn.