Nederland schoon. Hollandscheveld voorop!
Het is zaterdag 19 maart. Een zonovergoten ochtend in Hollandscheveld. Het is vandaag Landelijke Opschoondag. Een initiatief van NL Schoon.
Volle bak
Het is ‘volle bak’ in een zaal van Dorpscentrum ‘t Anker aan de Otto Zomerweg. Zeker 20 mensen, onder wie onze wijkconsulent Gea Hoogeveen, maken vandaag kilometers om zwerfafval uit struiken, bermen en sloten te halen. Er komt helaas nog steeds veel afval op straat en in openbaar groen terecht.
Aanstekelijk
Afval hoort daar niet. Daarom wordt het ook opgeruimd. En het werkt aanstekelijk als mensen hun omgeving netjes maken of houden. Maar de vraag dringt zich op of we met deze individuele of georganiseerde, gezamenlijke acties niet het tegenovergestelde bereiken. Willem Kip en Bert van der Weide van Dorpsbelangen Hollandscheveld zijn ervan overtuigd dat er langzaam maar zeker verbetering in komt. Een goed voorbeeld doet immers goed volgen.
Het werkt kennelijk zo dat wanneer we anderen zien opruimen of schoonmaken, wij zelf ook iets willen doen. Dat we kunnen bijdragen aan een frisse en schone omgeving. En blijft rommel (lang) liggen, dan trekt dat rommel aan
Zwerfafval geef je de zak!
Willem en Bert zijn blij met de grote opkomst en dat jong en oud meedoet om het goede voorbeeld te geven. De jongste deelnemer aan de ‘Opschoonactie’ is Lasse (4 jaar). Hij gaat op pad met zijn vader en opa en oma. Boaz van 8 gaat met hen mee. En de zakken worden vandaag goed gevuld. Helaas, met afval…
Hoe dichter bij de dorpskern, hoe meer troep
Gea wordt met een van de deelnemers (Lucas Everts) naar de Carstendijk gebracht door Willem. Van daaruit is het zo’n 4 kilometer teruglopen naar ’t Anker. Het is mooi weer, dus wat geeft het. Hopelijk valt de ‘oogst’ tegen (of mee, het is maar hoe je het bekijkt). Lucas heeft eerder meegedaan. Zijn verwachting is dat hoe dichter ze de dorpskern naderen, hoe meer troep er op straat ligt. Volle zakken kunnen ze zichtbaar naast de route zetten. Die worden aan het eind van de actie opgehaald door Willem en Bert.
Rollade
Blikjes, papier, piepschuim, plastic en glazen flessen, een rollade. Wat hoort er niet in dit rijtje thuis? Alles. Het is allemaal zwerfvuil. Maar die rollade... Kennelijk uit een fietstas gehobbeld na een verloting of bingoavond. De blije eigenaar of eigenaresse zal ‘m toch niet bewust in de berm hebben gekieperd. Een smakelijke maaltijd zomaar op straat! Of zou er een luchtje aan hebben gezeten? Dan nog hoort ie niet hier.
Informatie
Gea Hoogeveen doet mee aan de actie vanuit het dorpenteam van De Smederijen. Een samenwerkingsverband van organisaties die zich in de gemeente Hoogeveen inzetten voor verbetering van de leefomgeving. ‘We doen mee vanuit saamhorigheid omdat we vinden dat we hier ook bij horen te zijn als organisatie. Het is ook leuk en gezellig zo met elkaar en het zorgt voor verbinding. Bovendien krijg je zo ook mee wat er leeft in wijken en dorpen en waaraan behoefte is. Dus het levert op die manier ook informatie op waar wij als Domesta wat mee kunnen.’
Extra belemmering
Zowel de overheid, het bedrijfsleven als de consument zullen nog bewuster gemaakt moeten worden van de gevolgen van zwerfafval. Vanuit de groep ‘afvalpickers’ komt een goed idee naar voren: Waarom niet de kentekens van auto’s op de zakken printen van de fastfoodketen met die gele M? Een extra belemmering om het boeltje maar zo uit het autoraam te kieperen. Maar het gaat om meer dan dat. Soms liggen er autobanden of halve ledikanten in de slootwal. En dat, terwijl de gemeente Hoogeveen ruime mogelijkheden biedt om afval gratis naar de stort te brengen. Maar voor sommigen is dat kennelijk te veel werk.
Blij met opkomst
Willem en Bert coördineren deze schoonmaakactie vanuit de Vereniging Plaatselijk Belang. Die heeft verschillende commissies. Zelf zitten ze in de werkgroep ‘Dorpsverfraaiing’. Die commissie heeft zich onder meer actief bemoeid met de reconstructie van Het Hoekje en de Brink. ‘Alles wat zeg maar met ons mooie dorpsgezicht te maken heeft, met onze uitstraling naar buiten toe. En 2 keer per jaar organiseren we dan een ochtend zoals deze, waarop we in groepen het zwerfafval opruimen. We zijn blij met de opkomst van vandaag. Overigens ruimen zo’n 16 personen met regelmaat op individuele basis de rommel op langs vaste routes in Hollandscheveld,’ zegt Bert van der Weide.
Een kwestie van fatsoen
‘Wat is de moeite om je eigen rommel mee te nemen naar huis? Waarom zou je anderen opzadelen met jouw afval? Wat zouden mensen die dit bewust doen ervan vinden als we onze rommel bij hen in de tuin of voor het huis gooien? Wedden dat men zich eraan zou ergeren? Het is een kwestie van mentaliteit, gemakzucht en van fatsoen. Dit is een maatschappelijk vraagstuk waarbij we iedereen willen betrekken. We willen de betrokkenheid van scholen daarom ook weer aanzwengelen. Want hoe vroeger je de jeugd erbij betrekt, hoe normaler zij het gaan vinden om troep mee te nemen naar huis en daar in de afvalbak te gooien,’ besluit Willem Kip.
De eerste deelnemer brengt al een volle zak bij het Dorpscentrum. Zij is in de buurt aan het opruimen. Als straks, rond 12 uur, iedereen weer terug is krijgt men nog koffie of frisdrank met wat lekkers erbij. Normaal gesproken is de schoonmaakactie op de eerste zaterdag in april en oktober, maar nu is besloten om aan te haken bij de Landelijke Opschoondag. Via Johan Dekker van de gemeente zijn de grijpers, ringen en zakken beschikbaar gesteld.