Spring naar inhoud

Nieuwe ontwikkelingen in de Oranjewijk

In de Oranjewijk in Coevorden gebeurt van alles. Zo zijn er op verschillende plekken bankjes geplaatst, waar met regelmaat buren en bezoekers aanschuiven. Zijn er ideeën voor een beweegtuin, waar ouderen kunnen bewegen en kinderen uit de buurt spelen. En werd iemand benoemd tot ‘gouden buur’. Lees je mee?

Een gouden buur

Oranjewijkbewoner Gosse werd benoemd als de gouden buur. Buurman Arjan Assen vertelt waarom.

“Via via hoorde ik over deze award en meteen dacht ik aan Gosse”, begint Arjan. “Gosse is een hele sociale man en staat voor iedereen klaar. Het is een koploper in de wijk en steekt altijd zijn handen uit de mouwen. In de straat hierachter staan bijvoorbeeld veel kastanjebomen, dus er liggen vaak bladeren. Als mensen hem horen met de bladblazer, komen er zo 3 buurtbewoners om te helpen met blad harken. Hij is ontzettend betrokken.” Gosse werd benoemd tot gouden buur en ontving onder meer een oorkonde.

De buurtvereniging in actie

De buurtvereniging Oranjewijk Coevorden bestaat nog geen jaar, maar heeft in die korte tijd al flink veel acties op poten gezet.

“Ons doel is om de sociale contacten in de wijk te vergroten, zodat iedereen elkaar beter leert kennen”, zegt voorzitter Alidus Veenhoven. Het bankjesproject is daar een goed voorbeeld van. In de buurt zijn meerdere bankjes en picknicktafels neergezet, waarop buurtbewoners kunnen neerstrijken. “Het leuke is dat we ook zien dat voorbijgangers er gebruik van maken, bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje. En dat er buurtborrels zijn aan de picknicktafels. Er ontstaat steeds meer levendigheid.”

In die korte tijd kreeg de buurtvereniging het ook voor elkaar dat er een AED in de buurt is opgehangen, zodat er snel hulp verleend kan worden in noodsituaties.

Beweging rondom de Eendrachtshof

Bij de Eendrachtshof zijn er onder meer ideeën voor een beweegtuin. Een plek waar jong en oud kunnen spelen en bewegen.

Ook bij woonzorglocatie de Eendrachtshof zijn er allerlei activiteiten waarbij de buurt regelmatig betrokken wordt. Activiteitenbegeleider Harma Grigoleit vertelt. “Voor onze bewoners organiseren we van alles, zoals een zangmiddag, sjoelen en bloemstukjes maken. Elke keer wat anders, met hulp van vrijwilligers, waarvan ook een groot aantal uit de buurt komt.” De buurt haakt ook steeds vaker aan. “De ouderendag is daar een goed voorbeeld van. Kinderen uit de buurt hebben tekeningen gemaakt en bloemetjes bezorgd.” Ook wordt er nagedacht over een beweegtuin, waar ouderen kunnen bewegen én er wordt nu gekeken of er ook speeltoestellen voor kinderen kunnen komen.

Nieuw in de buurt

Hoe leg je als nieuwe buren contacten in de buurt? De familie Abal woont sinds juni in de Oranjewijk en bedacht daar wat slims op.

“De Oranjewijk voelt voor ons als een fijne, rustige buurt. Omdat het dicht bij het centrum is, is alles binnen handbereik.” Het eerste contact met de buren legden ze via een ansichtkaart, waarin ze zich voorstelden en de buren uitnodigden voor een kop koffie of thee. Daar kregen ze hele leuke reacties op. “Onze buren helpen ons met de Nederlandse gewoontes. Dat helpt ons in het dagelijks leven. We kunnen ze altijd alles vragen. Daar ben ik ze dankbaar voor.”