Spring naar inhoud

Van 'de Flat' naar 2 huizen

Dat het leven goed is in Nieuw-Schoonebeek, daarover zijn Anneke en Marleen het eens: “Het is 1 van de redenen waarom mensen hier het liefste blijven wonen. Ook veel van de jongeren. Die zijn dan ook heel actief in organisaties en verenigingen.” En ze zoeken betaalbare huizen. Wat mooi dat aan de Van Eklaan deze maand 2 opknaphuizen zijn verkocht aan jonge dorpsbewoners.

Kans voor jonge mensen

Anneke Bos en Marleen Herbers van Dorpsbelangen zitten gezellig aan de thee met onze Saphira Laturake en Karin Lubbers in De Dorpshoeve. Dé plek om te ontmoeten in Nieuw-Schoonebeek. “Ook binnen Dorpsbelangen merken we hoe enthousiast jonge mensen uit het dorp zijn. We hebben er flink wat 20’ers bij en dat is echt leuk”, zeggen Anneke en Marleen. Voor iedereen is het belangrijk dat deze jonge mensen kunnen kiezen om te blijven en daarvoor zijn de koppen bij elkaar gestoken. Daaruit kwam het plan om ‘de Flat’ te verkopen aan jongeren. 

Hoe het ging rollen

‘De Flat’? Marleen: “Ja, zo noemen we hier de duplexhuizen aan de Van Eklaan. Het zijn de enige huizen waarin mensen boven elkaar wonen in het dorp.” Ruimte genoeg in Nieuw-Schoonebeek, vandaar. Wel ruimte, maar niet genoeg huizen. En daarom groeide er een idee. Want binnen Dorpsbelangen snapten ze dat die huizen er niet zomaar zouden komen: “Als je huizen wilt, moet je dat bekendmaken en daarna warmhouden. Je moet ook weten voor wie je die huizen wilt. Dus deden we oproepen in bijvoorbeeld de dorpskrant: geef aan wat jij wilt als het gaat om wonen. Totdat iemand zei: ‘Als je jonge mensen wilt bereiken, is een filmpje maken misschien een goed idee.’ En dat sloeg in als een bom.” 

Beroemd via Youtube

Ramon Veenker kwam met een filmscript. Mensen uit het dorp bleken ware acteurs te zijn. En zo ontstond de film die uitlegt dat de mensen er huizen bij willen. Voor iedereen, ook voor jongeren. “De lijntjes zijn hier kort, dus via Whatsapp-groepen, de verenigingen en elkaar aanspreken, was het zo geregeld. Het filmpje ging op Youtube en we hebben het opgestuurd naar de gemeente Emmen en de gemeenteraad. Dat is goed aangeslagen.”

Filmpje kijken? Klik hieronder. De tekst gaat verder onder het filmpje. 

Liever verbouwen dan slopen

“Intussen hadden we het binnen Domesta over de 4 duplexhuizen aan de Van Eklaan. Die voldeden helemaal niet meer aan de eisen van deze tijd en moesten worden gesloopt. Dat vonden we zo zonde, want wat zouden we er nog meer mee kunnen?”, legt Karin uit: “Daarover konden we natuurlijk het beste praten met Dorpsbelangen. Het filmpje was er toen net en iedereen vond het een mooi idee om iets te gaan doen voor de jongeren in het dorp.” Er volgde een informatieavond en iedereen werd aangemoedigd om te komen. 

Fijn kunnen leven

En dat hebben de burgemeester en wethouder geweten, die erbij waren op die avond. De burgemeester stelde een uitdagende vraag: ‘Waarom willen jonge mensen blijven wonen in een dorp waar eigenlijk niets is?’ Waarop de jongeren antwoordden dat de saamhorigheid en verbinding hier zo groot is, dat je hier wilt blijven. Mensen zijn betrokken bij elkaar. De verenigingen doen het hartstikke goed. En het is hier veilig: kinderen kunnen al jong alleen naar school, sport, scouting of het dorpshuis. Zonder dat ouders zich zorgen hoeven te maken. Het gaat hier over leefbaarheid, dus een fijn leven kunnen opbouwen. Dat je niet even een pak koffie kunt halen om de hoek, is geen probleem. Want bijna iedereen werkt buiten het dorp en dan rijd je al gauw langs 1 van de winkels in de omgeving. 

Doorpakken

Terug naar ‘de Flat’. Van een best wel wild idee, werd het een echt project. Waar nog wel veel voor moest gebeuren. Want terwijl we allemaal met elkaar in gesprek waren en de plannen werden gemaakt, veranderde de wet. Saphira: “Vanaf juli 2024 kun je de mensen uit je eigen dorp geen voorrang meer geven als het gaat over het verdelen van huizen. Iedereen binnen de hele gemeente moet de kans krijgen. Terwijl dit juist ging over kunnen blijven wonen in eigen dorp.” Gelukkig was het project al zo ver, dat het nog volgens de eerdere regels mocht doorgaan. Ook was het belangrijk dat de mensen die in ‘de Flat’ woonden, een goede plek kregen binnen het dorp. Wat afgelopen zomer helemaal goed kwam. 

Op de foto van links naar rechts: Saphira (Domesta), Anneke (Dorpsbelangen), Karin (Domesta) en Marleen (Dorpsbelangen)

Toen ging het snel

In september vorig jaar was er een Open Dag was om ‘de Flat’ te bekijken. Zo konden de mensen ook echt zien hoe het er van binnen uitzag. En dat het echt een flinke klus zou worden om van deze 4 duplexhuizen 2 echte woonhuizen te maken. Daarop konden mensen die de huizen wilden kopen een bouwplan indienen. Het beste bouwplan werd gekozen en dat was van Nadine en Dennis Wegkamp, getekend door vriendin Carmen Roosken. Anneke: “Het is zo mooi om te zien dat deze 2 mensen de huizen mochten kopen. Ze hebben er echt kijk op en zijn al enthousiast begonnen met verbouwen. De familie hebben ze ook echt wel mee. En hoe leuk is het om in dezelfde buurt te wonen als je eigen vrienden.” 

Samenwerken werkt

Het was voor iedereen flink schakelen in de afgelopen jaren. Maar wat was de samenwerking goed. Uiteindelijk pasten alle stukjes van de puzzel in elkaar. En nu zitten ze hier, zoals Marleen zegt, met elkaar te glimmen van plezier. De dames zijn het met elkaar eens: “Dit is gelukt omdat alle betrokken partijen zich hier zo voor hebben ingezet. Alles moest kloppen en daarvoor hebben we samen gezorgd. We konden niet toveren, maar zie het resultaat. En we hebben er met elkaar een hele ervaring bij gekregen.” Het smaakt wel naar meer. Leefbaarheid in de dorpen is en blijft een belangrijk onderwerp, overal. Nieuw-Schoonebeek is een prachtig voorbeeld van hoe het kan.