
94-jarige mevrouw Krutzen onthult portret Vincent van Gogh op Dekkerspassage in Hoogeveen
Donderdag 30 maart was de feestelijke opening van het Vincent van Gogh jaar in Hoogeveen. Ter ere van deze grote kunstenaar siert er nu op 'onze' Dekkerspassage een groots zelfportret (van 10 bij 13 meter) van deze beroemde schilder.
Het is hier zoo gansch en al
Hiermee luidde zij officieel het Van Goghjaar Drenthe in. Op 11 september 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh per trein aankwam op het station van Hoogeveen. Drenthe prikkelde zijn creatieve geest. Hoewel hij nogal zwaarmoedig door het leven ging, inspireerde onze provincie hem en bracht de Drentse natuur hem in vervoering. Dat blijkt uit brieven die hij schreef aan zijn broer Theo. Die zijn gelukkig goed bewaard gebleven. Een zin uit die brief luidt als volgt: ‘Het is hier zoo gansch en al, dat wat ik mooi vind. Dat wil zeggen, ’t is hier vrede’.

Meer dan levensgroot portret
Provincie Drenthe staat hier graag bij stil en heeft een programma uitgerold in samenwerking met onder andere de gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen. In Hoogeveen werd op donderdag 30 maart (de geboortedag van Van Gogh, nu 170 jaar geleden) een meer dan levensgroot portret van Vincent van Gogh onthuld tegenover theater De Tamboer. Het prachtige portret (geschilderd door 4 artiesten van kunstcollectief De Strakke Hand) is met toestemming van Domesta op de oostgevel van de Dekkerpassage (een gebouw met 64 appartementen) geschilderd.

Trotse en oudste bewoner
Onze bespaarcoach Mirjam Krutzen is bestuurslid van Filmhuis Hoogeveen. Tijdens een vergadering werd besloten dat er in september een film over Van Gogh in Drenthe wordt vertoond. Ook de onthulling van het grote schilderwerk kwam aan de orde. Dat moest op feestelijke manier gebeuren en liefst worden uitgevoerd door de oudste bewoner van het gebouw tegenover Theater De Tamboer. Toevallig is dat de moeder van Mirjam, Hermine Krutzen.
Zij is 94 jaar jong, bijzonder scherp van geest en maatschappelijk betrokken. Ze is levenslustig en ook nog lenig genoeg om met behulp van een trapje op een hoogwerker te klimmen. Die brengt haar en de 12-jarige Joy van basisschool Het Palet aan de Van Goghlaan een paar meter omhoog. Daar halen ze een grote gouden strik, onderaan het kunstwerk, van de muur. En hiermee is de openingshandeling van het van Goghjaar Drenthe een feit. Het grote kunstwerk is 10 jaar lang te bewonderen op de Dekkerpassage.

Het leven mooier kleuren
Mevrouw Krutzen heeft zich erop verheugd hieraan te mogen meewerken. Ze geniet zienderogen van de belangstelling maar is daar verder ook nuchter over. ‘Ik ben betrokken bij mijn omgeving en ik ben belangstellend. Ik voel me niet minder maar zeker ook niet meer dan een ander.’ Na de onthulling schenkt mevrouw Krutzen nog een kop koffie bij haar thuis. Ze heeft het ontzettend naar haar zin hier. Zij kwam, net als Vincent van Gogh, uit het warme en uitbundige Brabant naar Hoogeveen, nu zo’n 60 jaar geleden. En hoewel zij zich toentertijd nog afvroeg of ze hier ooit zou kunnen aarden, is ook zij betoverd door het prachtige Drenthe en heeft ze Hoogeveen in haar hart gesloten. Ze woont sinds 2002 in de Dekkerpassage, waar het lekker centraal wonen is. In 2008 overleed haar man Jan. Ze bleef altijd actief en was bestuurslid van de bewonersvereniging. Ook was ze een tijdlang voorganger in de kerk, ze zat in het bestuur van Stichting Welzijn Ouderen. Hoe ze zo kras is gebleven en blijmoedig door het leven gaat, is geen geheim recept. ‘Ik ben gezegend met een goede gezondheid. Daar ben ik erg dankbaar voor. Mede daarom kon ik meeveren met veranderingen en meegaan met de tijd. Dan blijf je jong door actief deel te nemen aan het leven. Ik vind ook dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten. Heb respect voor elkaar en dring een ander niet jouw mening of geloof op.’ Het zijn geen tegeltjeswijsheden, maar woorden vanuit een ruim hart.
In de geest van Vincent van Gogh besluit ze haar verhaal met de warme en wijze woorden: ‘Als we ons ervan bewust zijn dat we vrede en liefde aan elkaar, aan onze leefomgeving en aan de natuur kunnen geven, dan kleuren we het leven zoveel mooier.’
Als Domesta zijn we blij met huurders als mevrouw Krutzen en stiekem ook wel trots. En natuurlijk ook op Vincent die vanaf ons gebouw de komende jaren terugkijkt op Hoogeveen.
