Broeden op leefbaarheid
Samen met Sedna onderzochten we de kwaliteit van leven in het Mussenveld, onderdeel van de wijk Rietlanden in Emmen. Zijn de bewoners gelukkig? Genieten ze van hun woonomgeving? Zijn er problemen? Wat heeft aandacht nodig en wat is belangrijk? En hoe motiveer je mensen om actief aan de slag te gaan met de woonomgeving en leefbaarheid? Wat kun je zelf doen en wat verwacht je van elkaar? Veel mensen wonen met plezier in deze wijk, maar er zijn er ook die zich hier minder fijn of veilig voelen.
Buurtonderzoek
Studenten van NHL Stenden gingen de wijk in en stelden vragen aan bewoners. Er staan 217 huizen in het Mussenveld. Koophuizen en huurhuizen. De meeste mensen voelen zich hier gelukkig en op hun plek. Toch komen er ook vragen en wensen naar voren uit het onderzoek. Hierover wilden we met de buurtbewoners in gesprek. Dus was er op woensdag 29 juni een feestelijke bijeenkomst op een veldje in de straat. Om de uitkomsten van het onderzoek te bespreken en om elkaar wat beter te leren kennen. Er was een springkussen voor de kinderen. En er was koffie, fris en een broodje hamburger, vers van de barbecue.
Meer gezelligheid en samenhang
Onze wijkbeheerder Henri Blaak zet alle spullen klaar voor de feestelijke bijeenkomst. Collega’s Francisca Kuiper en Gerrit Posthuma helpen hem. Henk van der Vaart, voorzitter van de wijkvereniging, is er ook. Hij zegt dat er veel gedaan wordt om de buurtbewoners bij elkaar te krijgen. De animo om mee te doen en mee te praten blijft nog wat achter. Deze bijeenkomst is een stap in de goede richting. Margriet Tapper van Sedna vertelt dat uit het onderzoek naar voren komt, dat Mussenvelders graag meer gezelligheid willen. Bijvoorbeeld een buurtbarbecue. Ook opgeruimde en beter onderhouden tuinen zijn punt van aandacht, evenals de verlichting van tussenpaden. Maar ook geluidsoverlast of te hard rijden. Daar moet je elkaar op kunnen aanspreken zonder direct kwaad te worden. In goed overleg kom je vaak het verst.
Subsidie
‘Hoe krijgen we meer samenhang, meer contact met elkaar in de buurt’, vraagt Margriet zich hardop af. ‘Hoe spreek je elkaar aan, als er iets speelt waarvan je niet blij wordt? Daarvoor zijn we hier samen. De wijkagenten Melanie en Lineke zijn er, evenals Abdul en Mila van Handhaving. Ook met hen kun je in gesprek gaan. Er zijn ook mogelijkheden om subsidie aan te vragen bij de provincie. Bijvoorbeeld voor een eigen buurthuis. Maar dat is iets wat jullie zelf moeten doen. Samen de schouders eronder om mee te denken en mee te doen. Want samen maak je je woonomgeving mooier en prettiger. Met elkaar ben je min of meer ook eigenaar van je woonomgeving, waar je het prettig wilt hebben.’
Eigen wensen en ideeën
‘Hebben jullie dus wensen, ideeën of plannen? Laat het ons weten! Sedna en Domesta kunnen het wel voor jullie bedenken maar dan is het niet van jullie zelf. Je kunt met allerlei vragen bij ons terecht. Wat we hopen te bereiken, is dat jullie het samen gaan doen. En dat we zo in goed overleg tot de beste oplossingen komen. Straks gaat de barbecue aan. Praat nog even met elkaar. Maak afspraken voor een vervolg. En over wat jullie verder willen. Jullie weten ook dat Rietlanden een actieve wijkvereniging heeft, die zich inzet voor de belangen van de bewoners. Als jullie iets willen, laat het weten,’ besluit Margriet haar verhaal.
‘Openbaar groen?’
Een echtpaar dat niet met naam genoemd hoeft worden, woont hier al 10 jaar. Overwegend met plezier. Overhangende heggen en struiken zouden vaker en beter gesnoeid moeten worden. Dat levert soms gevaarlijke situaties op. Je moet van je fiets afstappen omdat het anders mis kan gaan. ‘Wij willen graag duidelijkheid bij wie we hiervoor kunnen aankloppen. Want bellen we met de gemeente, dan verwijzen ze ons naar Domesta en andersom.’ Henri geeft aan dat dit echt wel een punt van aandacht is. Ook geluidsoverlast wordt als probleem gezien. En dat men dat niet graag zelf wil of durft op te lossen. Daar begint het wel volgens Henri. Maar eigenlijk wil hij dit in een andere bijeenkomst met de mensen bespreken. Dit is meer een bijeenkomst om elkaar beter te leren kennen.
Boodschap verder brengen
Het is al met al een gezellige bijeenkomst. De opkomst valt Henri en Gerrit erg mee. In het begin leek het er nog niet op, maar zo aan het eind van de middag waren er toch wel tussen de 30 en 40 wijkbewoners. ‘We hopen dat zij dat wat er nu is besproken ook willen delen met de bewoners die er nu niet bij konden of wilden zijn. Dan komt de boodschap in ieder geval verder: dat er samengewerkt wordt om de wijk mooier te maken.’
Verloting
De aanwezigen is gevraagd om hun naam, adres en telefoonnummer op een formuliertje te zetten en die in een glazen vaas te doen. Men maakte dan kans op 1 van de 3 boodschappenpakketten. Tegen het eind van de bijeenkomst werden die verloot onder de deelnemers.
Stappen maken
Stel… er is een probleem in jouw wijk. Wil je zelf hier iets aan doen en samenwerken aan een oplossing? Dan kun je al stappen maken. Richt bijvoorbeeld een buurtwandelclubje op waarbij iedereen welkom is. Of maak een buurtapp of facebookpagina aan, waarin alleen positieve berichten mogen worden gedeeld. Samen kom je vaak verder en maak je de buurt waar je woont prettiger. Verander je buurt, begin bij jezelf. En kom je er niet uit, dan is er hulp.