Spring naar inhoud

Flexhuizen in Coevorden eerlijk verdeeld

Een spannende dag is het vandaag bij ons op kantoor. Om 9 uur startten notaris Astrid Mink en woonconsulent Karin Wesseling een belangrijke loting. We schreven al een keer over de huizen die we bouwen in Coevorden op de plek waar de oude ULO-school stond. Deze plek kreeg een nieuwe naam, namelijk de Obbo Bumahof. Obbo Buma was vroeger directeur van de school. In december hopen we dat de eerste huurders hier kunnen gaan wonen en daarom verloten we vandaag de 30 huizen die bijna klaar zijn. 

Waarom een loting?

“Aan de Obbo Bumahof verhuren we straks 6 soorten huizen, voor ieder wat wils. Er zijn bijvoorbeeld studio’s voor mensen tot 23 jaar, 3-kamerhuizen voor mensen tussen 23 en 29 jaar, en gezinshuizen voor meer dan 3 mensen. In totaal zijn er dus 30 huizen”, vertelt Karin. Ze is blij met de manier waarop de huizen verdeeld worden: “Iedereen die hier wil wonen, kon dat aangeven. Het is wel zo dat mensen uit de gemeente Coevorden voorrang kregen om zich in te schrijven. Word je straks een van de nieuwe huurders? Dan mag je de tijd dat je ingeschreven staat bij Thuiskompas, gewoon houden.” Dit doen we omdat het hier gaat over flexhuizen. Er zijn meer mensen die in de huizen willen wonen, dan er huizen zijn. Door te loten, kunnen we ze eerlijk verdelen.

Nummertjes in de bus

Astrid legt uit hoe het werkt: “Voor elk soort huis is een lijst met aanmeldingen. Iedere aanmelding krijgt een nummer. Zo kijken we niet naar de namen en dat is wel zo eerlijk. In de bus zitten evenveel nummerbordjes als er nummers op de lijst staan. Ik haal 1-voor-1 de nummers uit de bus en Karin schrijft die onder elkaar.” Het is belangrijk dat alle nummers uit de bus worden gehaald. Want als de nummer 1 van de lijst wordt gebeld en die wil het huis toch niet, dan bellen we nummer 2. 

Uiterlijk maandag

Als verrassing heeft Karin een bos bloemen voor Astrid: “We zijn blij met de samenwerking die we met je hebben. Fijn dat we deze loting zo netjes hebben kunnen doen.” En nu? Karin gaat alle mensen bellen. Uiterlijk maandag horen de mensen die een huis krijgen aangeboden, het goede nieuws van haar. Het blijft dus nog even spannend. 

Notaris Astrid trekt de nummertjes onder toezicht van Karin

Goede huizen, snel gebouwd

Flexhuizen zijn huizen die snel kunnen worden gebouwd en die toch echt goed zijn. Zo zijn ze gasloos en is er goed nagedacht over de isolatie. Ze kunnen ook weer worden afgebroken en op een andere plek worden gezet. In een tijd waarin de woningnood best groot is, komt dit goed uit. In een flexhuis mag je op zijn langst 15 jaar wonen. Zo heb je tijd om rustig naar een ander huis uit te kijken. En mensen die hard een huis nodig hebben, krijgen zo eerder kans op een plek.