Hofjesdag bij Eendrachtshof
Eendracht maakt macht. Het kon wel een Coevordens spreekwoord zijn. De mensen die hier de laatste 1,5 jaar zijn komen wonen, praten er graag over. Samenhang, verbinding en naoberschap zijn hier vanzelfsprekende begrippen. Eendrachtshof is dan ook de nieuwe naam van De Voorde in Coevorden. 55-plussers met of zonder zorgvraag konden zich inschrijven voor deze nieuwe woonvorm voor mensen die ‘beschermd’ en veilig willen wonen op hun ‘oude dag’.
Feestje
Op 28 juni organiseerden we samen met Tangenborgh en Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) de Hofjesdag. Het werd een zonovergoten feestje. Ook Carl Weelink was erbij. Hij is nu met pensioen maar werkte daarvoor bij Domesta en was nauw betrokken bij de Eendrachtshof. Carl vroeg zich een aantal jaren geleden hardop af, hoe hij zelf zou willen wonen als hij wat ouder zou zijn. De manier waarop er nu bij Eendrachtshof gewoond en samengeleefd wordt, is wat hij voor ogen had.
Hulp of zorg
Het idee was dat mensen hier een modern huis met een tuintje en een eigen voor- en achterdeur konden huren. En als ze dat op enig moment nodig hebben, is er zorg van Tangenborgh binnen handbereik. In fases zijn de oude huizen die hier stonden gesloopt. De bewoners woonden tijdelijk in de appartementen van het hoofdgebouw. Ze zijn blij dat hun nieuwe huis klaar is. Sommigen kiezen er bewust voor om in de zorgappartementen van de Eendrachtshof te (blijven) wonen. Zij hebben wat meer hulp of zorg nodig. Maar vandaag is het feest!
Hofdame
Lies Moes is een prachtig voorbeeld van vitaliteit en werd in het zonnetje gezet. Met bijna 99 op de teller is zij de oudste bewoner van de Eendrachtshof. Ze redt zich nog redelijk goed zelf. En al wordt het wat minder met lopen, ze doet nog altijd zelfstandig haar boodschappen in het winkelcentrum. Ook is ze nog heel goed bij haar koppie. Deze krasse (Hof)dame is maar wat blij met haar eigen huisje hier. ‘Het is gezellig en de sociale controle is groot omdat je altijd zicht hebt op elkaar. En je spreekt elkaar op deze manier ook vaker. Daar geniet ik van.’
Vesting
Het was een drukte van belang op het achterste deel van de Eendrachtshof, waar alle activiteiten waren. Er zaten veel bewoners buiten op de stoep voor hun huizen die als een soort vesting om 2 grote groene velden zijn geplaatst. Het beschermde gevoel wat dit de bewoners biedt, is 1 van de voordelen om hier te wonen, laten de heer en mevrouw Mepschen weten. ‘We hebben het hier enorm naar onze zin.’
Uniek concept
Youri Vendrig van MWC vertelde over de bedoeling van de middag. Koffie, thee of fris en een lekkere, vers gemaakte stroopwafel zijn gratis. Een aantal leerlingen van de praktijkschool van De Nieuwe Veste hadden zelf cake en fruitspiesjes gemaakt en deelden dit uit. Je zag ze genieten. Ook was er voor alle bewoners een doosje overheerlijke bonbons van de Chocoladefabriek Coevorden. Simone Back, locatiemanager van Tangenborgh en Henk Anholts, projectleider bij Domesta, vertelden in het kort iets over alle ontwikkelingen van dit nieuwe en unieke concept van levensloopbestendig wonen. Dat is wonen op een zodanige manier dat je ook op hogere leeftijd nog zelfstandig kunt wonen. En waar je, als het nodig is, een beroep kunt doen op zorg van Tangenborgh.
Reünie
Dan is het de beurt aan Fennie Kok van het ‘Volk van over de Brugge’. Zij woonde vroeger aan de overkant van het Picardiekanaal. Ze vertelde over vroeger, over de gemoedelijkheid van toen en over het ‘goede’ volk van Coevorden dat in deze wijk woonde en nu weer woont. Zij had nog een gesprekje met mevrouw Moes die op een teakhouten bankje zit. Om die bank zit een strik en samen met mevrouw Moes haalde Fennie die eraf. 2 van die bankjes gaf zij op die manier, namens het ‘Volk van over de Brugge’, aan de nieuwe buurtbewoners. Het ‘Volk van over de Brugge’ is een groep mensen die vroeger op dit terrein woonden. En die hadden nog voor coronatijd een reünie waarbij ze geld inzamelden. Daarvan kochten ze deze bankjes.
Stroopwafels
Een aantal bewoners zong het Coevordens volkslied. Daarna was het tijd voor een praatje en konden er oudhollandse spelen worden gedaan. Maar door de warmte was daar niet veel animo voor. De stroopwafels die aan de overkant van het veldje werden gebakken, waren echter te lekker om af te slaan.
Voor- en achtertuin
Margriet en Geert Kampherbeek (beiden rond de 70) wonen met hun hondje op 1 van de hoeken van het hofje. Geert is wat vergeetachtig. Daarom is Margriet wel heel blij dat ze hun huis hebben verkocht en voor de Eendrachtshof kozen. Geert is trots op de voor- en achtertuin. Ze zijn niet groot, maar het is fijn dat ze nog een eigen stukje leefruimte hebben.
Veel ruimte
Ook Joop en Trijntje Cremer vinden het hier gezellig wonen. Van binnen en buiten en van beneden tot boven laten ze hun huis zien. Ze vertellen in geuren en kleuren over de ruimte en hoe mooi alles is geworden. Vooral de slaapkamer beneden met aangrenzende badkamer. Ook de bovenverdieping waar een grote slaapkamer en een knutselruimte zijn, moet worden bekeken.
Zussen
De inmiddels bekende zussen en Coevordenaars Turien en Torenbosch-Turien zijn ook blij. Ze hoeven niet perse op de foto. Daar vinden ze zichzelf niet echt geschikt voor. Enkele buren denken daar wel anders over. En als we de foto laten zien, dan zijn ze daar toch best tevreden over. Maar écht blij zijn ze met hun nieuwe omgeving waar ze alweer bijna een jaar wonen.
Een geslaagde middag
Greetje Bub en Alie Eggengoor zitten gezellig te keuvelen onder een parasol. Ze genieten van de drukte en van het feestje. Ze zijn ook blij dat ze in de Eendrachtshof wonen en de zorg die ze nodig hebben kunnen gebruiken. De mobiliteit laat te wensen over maar met de rollator of scootmobiel komen ze nog waar ze willen zijn. Ze hopen beiden wel, dat het appartementengebouw ook snel klaar is en aan alle wensen en eisen voldoet.
Al met al was het een erg geslaagde en gezellige middag.