Spring naar inhoud

Onderhoud Mijn Domesta

Zaterdag 18 januari is er onderhoud aan Mijn Domesta. Dit duurt van 2.00 tot 18.00 uur. Het kan zijn dat je niet altijd kunt inloggen. Probeer het dan op een later moment nog een keertje. Sorry voor het ongemak!

Moestuinieren werkt verbindend in Schoonebeek

Op donderdag 6 juli was er een feestje op het grasveld tussen de huizen aan de Kosterijweg, het Spanjaardspad en de Kooikerlaan in Schoonebeek. De bewoners namen een grote moestuinbak in gebruik. Daarin worden allerlei groenten en kruiden gekweekt. Bieten, bonen, sla, uien en kruiden, het staat er al mooi bij. Mevrouw Hans (Kosterijweg) is degene die het idee hiervoor bedacht. Als kind al had ze een moestuin en verbouwde ze haar eigen groente. Het werd haar op een bepaald moment te veel en ze stopte ermee. Toch miste ze iets.  

Groenten delen met je buren

Buurman Baauw is bijna 84 jaar. Hij heeft nog een eigen groentetuin, maar wil het ook kalmer aan gaan doen. Hij wil wel graag bezig blijven. Al is het alleen al voor het sociale contact. De beide buren spraken hierover met elkaar. Mevrouw Hans deelde haar idee over een soort van bak midden op het grasveld (eigendom van Domesta) tussen de huizen. Daarin kunnen gezamenlijk groenten worden verbouwd. Zij vertelde dit ook aan haar dochter, Margreet. Die deelde dit met wijkconsulent Saphira Laturake. En zo werd het idee werkelijkheid. De heer Baauw heeft tuinarchitectuur gestudeerd en maakte een schetsmatige tekening voor de moestuinbak. Groenbedrijf De Enk Groen & Golf kreeg de opdracht deze bak te maken.

Feestelijke opening

Om dit mooie bewonersidee en eindresultaat te vieren, werden alle buren uitgenodigd om wat hapjes en drankjes te nuttigen bij de moestuinbak. Een feestelijk moment. Vincent Mooi, gebiedscoördinator bij de gemeente Emmen is ook aanwezig. Zij hebben de moestuinbak mede mogelijk gemaakt.

Verbinding

Buurman Harms (Spanjaardspad) zorgt samen met de heer Baauw voor de groenten. De buurbewoners houden samen de bak netjes. En wie dat wil, mag ervan eten. De heer Baauw vindt het super. Hij heeft zelf niks nodig uit de bak, want hij heeft dit jaar voor het laatst nog zijn eigen groentetuin. Hij vindt het fijn om contact te houden met de buurtbewoners en maakt graag een praatje. Met het ouder worden, is verbinding en een sociaal netwerk belangrijk, zegt hij. 

Reuring

Wijkconsulent Saphira verwelkomde iedereen en vertelde dat ze dit project vanaf het begin een superidee vond. ‘Dit zorgt voor reuring (in positieve zin) en bevordert het onderlinge contact in de buurt. We hebben dit samen met de bewoners en de gemeente op poten gezet. En kijk eens wat er nu staat! Ik hoop dat jullie er heel veel plezier van hebben!’

Verzamelplek

Els Beukeveld, manager Wonen bij Domesta, houdt ook nog kort een praatje. Ze had het idee dat hier een nog ‘kale’ bak met tuinaarde zou staan en is verbaasd over wat er al in groeit. Zij overhandigde een krijtbordje op een paal aan mevrouw Hans als symbool voor de officiële ingebruikname. Ze vroeg de bewoners om een naam voor de moestuinbak te bedenken en die op het bordje te schrijven. Dat is dan de vaste verzamelplek voor de moestuinders en ieder die er de ‘vruchten’ van plukt.