Nieuwe straatnaam vernoemd naar vader
We bouwen nieuwe huizen in Coevorden. Ze komen op de hoek van de Drostenstraat en de Burgemeester Feithsingel. Nu is het nog een groot grasveld. In december hoopt wethouder Steven Stegen de sleutel te geven aan de eerste bewoner van de flexhuizen die daar dan staan. Flexhuizen? Lees vooral verder.
Van grasveld naar nieuwe straat
Wat bijzonder is aan de nieuwe plek, is dat daar vroeger de ULO-school stond. Er is dus nog helemaal geen straat. Die wordt daar gelegd zodat de 30 te bouwen huizen straks een adres hebben. Er moest dus een nieuwe straatnaam worden bedacht. De bekendmaking van het nieuwe straatnaambord was dus best een beetje spannend. De nieuwe straat heet Obbo Bumanhof. Kom je van Coevorden of uit de omgeving en ging je in Coevorden op school, dan heb je grote kans dat je weet wie dat is.
Bijzondere man
Onderwijzer Obbo Buma werd namelijk op zijn 30e directeur van de ULO die toen stond op de plek waar de huizen komen. Hij was in de jaren ’50 begonnen met het volgen van cursussen en haalde alle diploma’s die nodig waren om directeur te worden. Volgens zoon Hepke kende iedereen in de wijde omgeving zijn vader: “Hij heeft kinderen alles meegegeven om zou goed mogelijk vooruit te komen in hun leven. Meisjes leerden toen eigenlijk niet door, ze werkten in de huishouding. Boerenkinderen gingen van school om thuis te werken. Vader inspireerde ze om toch verder te leren. Hij deed alles voor de ontwikkeling van zoveel mogelijk kinderen. Hij gaf ze daarvoor alle kennis en ervaring mee.” Hij zorgde voor meer nieuwe dingen. Door hem werd de grote kantine gebouwd. Kinderen die van buitenaf kwamen, konden daardoor tussen de middag op school eten. Het maakte hem tot een bijzondere man.
Belangrijk voor veel kinderen
“Het heeft ons nooit in de weg gezeten, hoor. We zaten zelf op een andere school”, vertellen 3 van de 5 kinderen van Obbo Buma. Jettie, Hepke en Pieter onthullen vandaag het straatnaambord. Wieke en Boy kunnen er niet bij zijn. “We hebben wel eens gezegd, dat we wilden dat we zijn leerlingen waren. Want we zagen hem minder vaak dan anderen hun vader zagen. In de winter ging hij al om 4 uur in de nacht naar school om de verwarmingen aan te zetten. Dat moest nog met de hand en hij wilde graag dat iedereen het warm had. Ook in het weekend werkte hij veel. We gingen wel altijd lang op vakantie, dat was echt familietijd.” Pas nadat hij was overleden, leerden zijn kinderen hoe belangrijk hij voor veel mensen is geweest. Bijna alle leerlingen kwamen op de begrafenis, of lieten iets van zich horen. Dat maakte veel indruk.
De onthulling
En dan is het zover in de raadszaal van de gemeente Coevorden. Nadat iedereen de film heeft gezien waarin Aniek Huisman van de gemeente vertelt over de nieuwe huizen, staan Jettie, Hepke en Pieter klaar met het bord in de hand. Samen trekken ze het papier eraf en daar staat het: ‘Otto Bumahof’. Het is een ontroerend moment. Binnenkort staat het bord op zijn plek aan de nieuwste straat van Coevorden.
Goede huizen die een tijdje blijven
En de huizen? Dat worden flexwoningen. Huizen die snel kunnen worden gebouwd en toch echt goed zijn. Ze kunnen tot 15 jaar blijven staan. Ook kunnen ze weer worden afgebroken en op een andere plek worden gezet. “De woningnood is hoog”, vertellen onze Bert Moormann en wethouder Stegen: “We zien nu mensen die geen huis meer kunnen kopen en daarom moeten huren. De gemeente en Domesta hebben razendsnel samengewerkt, en daardoor kunnen we nu bouwen.” Wijkconsulente Ineke Lopez en wijkbeheerder Rik Nieuwenhuis zijn ook blij met de huizen: “Ze zijn er voor verschillende mensen. Er kunnen starters in, mensen die voor nood een tijdelijke woning zoeken, noem maar op. Het is een goede kans voor de Coevorders op een betaalbare huurwoning.”
Foto's gemaakt door Caressa Ouikhlef van Groenenbergh