Proef met groendak in Hoogeveen
Op 15 garageboxen aan De Vink in Hoogeveen ligt nu een groendak. Dit noemen we ook wel een sedumdak. Het is een idee van collega’s van de MVO-werkgroep van Domesta. We zien het als proef om te kijken wat het doet en hoe het bevalt. Met een totale oppervlakte van 240 m2 is het een project waarvan we veel verwachten.
Sedumdak
Een sedumdak is een natuurlijke vorm van dakbedekking. Zo’n groendak - de naam zegt het al - kan worden beplant met vetplantjes als sedum, met grassen of zelfs met andere planten en bomen. Dit hangt af van de stevigheid (constructie) van het dak. Want hoe dieper planten en bomen wortelen, hoe dikker de laag aarde met meststoffen en hoe zwaarder het geheel dus wordt.
Het dak op
Bernard Meulman, André Timmer en Harrie Boertien gaan vandaag namens de MVO-werkgroep het dak op en vertellen over de voordelen ervan. Groendaken zijn bekend van de vroegere plaggenhutten in Drenthe, die waren bedekt met heideplaggen. Dat bood bescherming tegen regen en wind, maar de techniek van tegenwoordig is natuurlijk sterk verbeterd. ‘We hebben ons als MVO-werkgroep (die kijkt naar mens, maatschappij en omgeving) verdiept in de mogelijke voordelen van zo’n groendak. Daarom laten we er nu als proef eentje aanleggen om te kijken wat het doet en hoe het bevalt’, zegt Bernard. ‘We denken dat mensen het ook mooier vinden om op een natuurlijk dak uit te kijken in plaats van op een zwart dak. Het draait om de woonbeleving. Zo’n groendak zorgt ook voor minder opwarming van de onderliggende gebouwen. Want als het ’s zomers boven de 30 graden wordt, dan is een zwart dak veel warmer dan een groendak.’
Meer groen, vogels en insecten
Harrie vertelt dat een groendak ook zorgt voor minder CO2 in de lucht. Dat is de laatste tijd veel in het nieuws. ‘Het is goed voor de afwisseling in de natuur. Dit wordt ook wel ‘biodiversiteit’ genoemd. Meer groen, meer vogels en insecten. Een groot voordeel van zo’n sedumdak is ook dat het veel water kan vasthouden. Het werkt als een soort buffer. Door klimaatverandering hebben we vaker hevige regenbuien. De plantjes op zo’n groendak houden het water goed vast in hun bladeren en wortels. Daardoor komt dat vele regenwater niet direct in het riool, dat dan minder vaak overstroomt. Sedum en andere plantjes die hier groeien, wortelen niet diep en dat komt in dit geval goed uit. Het dak op de garages is minder sterk dan bijvoorbeeld op een flatgebouw. Dus het pakket op de garages is minder dik en minder zwaar.’
Duurzaam
André geeft aan dat zo’n dak ook veel langer meegaat dan een dak dat is bedekt met alleen dakleer. ‘De beplanting op het dak zorgt voor extra bescherming daarvan. UV-licht (ultraviolet) heeft zo minder invloed en zo gaat een groendak dus behoorlijk langer mee. De aanleg is duurder omdat het extra werk en extra materialen met zich meeneemt, maar het is op de langere termijn voordeliger.’ We maakten ook een paar filmpjes van het aanleggen van het groendak.
Verschillende lagen
Voorman Bayram Bektes van Wallaard Groen uit Zuid-Holland heeft samen met een collega de leiding over een ploeg die vandaag de groene daken uitrolt op de garageboxen. Hun bedrijf heeft de kennis, de materialen en bovenal de vakmensen die ervaring hebben met de aanleg van dit soort daken. Op het dak van de garageboxen komen 3 lagen op elkaar, direct bovenop het bestaande dakleer. Eerst een superlichte onderlaag die zorgt voor een goede waterafvoer, als er te veel water op het dak zou komen. Daarbovenop komt een voedende laag steenwol (‘greenroll’). Daarin zitten de meststoffen voor de plantjes. Deze laag houdt het water optimaal vast en geeft het langzaam weer af. Daaroverheen komen de sedum matten. Daarin zitten talloze plantjes, die samen een mooi groen tapijt vormen.
Volgend jaar kijken we of onze verwachtingen voor dit groendak uitkomen.