Spring naar inhoud

Schoonmaakactie in Coevorden

Tussen de Krimweg en het water lijkt het rustig in de Coevorder woonwijk. Hoewel, als je op deze donderdagmiddag naar het einde van de Beukenlaan loopt, merk je dat er toch van alles gebeurt. De parkeerplaatsen worden schoongemaakt, het onkruid wordt uit de perken gehaald en er wordt aangebeld bij de bewoners: “Komen jullie helpen? Vele handen maken licht werk.” 

Grote schoonmaak

Het is grote schoonmaak in de buurt op 11 april. Met een flyer in elke brievenbus zijn de bewoners van de huizen opgeroepen om samen te werken aan het mooier maken van de tuinen en de huizen. Want niet alle tuinen zijn goed bijgehouden en er zijn vieze kozijnen en trappenhuizen. Sommige parkeerplaatsen kun je bijna niet meer zien, omdat er zo veel onkruid overheen is gegroeid. Om dit aan te pakken, vroegen we aan de gemeente Coevorden en Maatschappelijk Welzijn Coevorden (MWC) of we samen aan het werk zouden kunnen. Met zoveel mogelijk bewoners natuurlijk. Want dat is niet alleen gezelliger en makkelijker: iedereen kan het werk daarna ook beter bijhouden. 

Schone parkeerplaatsen en perken

Bart Langeberg van de gemeente is blij met de actie: “Vaak kunnen we niet goed bij de parkeerplaatsen met de onkruidbrander of veegwagen, meestal staat het hier vol met auto’s. Missen we het schoonmaken van de parkeerplaatsen een paar keer, dan groeit het snel dicht. Daarom hebben we de bedrijven GrootGroener en Donker Groen gevraagd om vandaag het onkruid van de straten en uit de perken op te ruimen.” Hier samen aan werken vindt hij belangrijk. Hij hoopt dat de mensen daardoor begrijpen dat het niet alleen fijner wordt in de wijk, maar dat ze zo ook meer contact krijgen met elkaar. 

Langs de deuren

Terwijl de groenwerkers druk zijn met schoffels, vegers en schrobbers, lopen Erik, Gea en Helma langs de deuren. Erik ten Caat en Gea Hoogeveen zijn onze Domesta-collega’s. Helma Bosgraaf is opbouwwerker bij MWC. Helaas zijn er geen bewoners afgekomen op de oproep om samen de tuintjes, kozijnen en trappenhuizen schoon te maken. Helma: “In deze buurt wonen mensen van tussen de 30 en 80+. Het is maar de vraag wie er kan helpen. Sommige mensen zullen ook naar hun werk zijn.” Een bewoonster zet net de container aan de weg. Op de vraag of ze meehelpt, antwoordt ze dat dat niet kan, omdat ze haar zoontje uit school moet halen. Jammer vindt ze het wel, een andere keer komt ze helpen. 

Maar we gaan graag in gesprek voor een oplossing.

Wij-gevoel

Erik is blij met de samenwerking met de gemeente, MWC en de groenbedrijven: “De wil is er echt om alles netjes te maken. Ik vind het wel jammer om te merken dat er onder de bewoners niet echt het wij-gevoel is. Niet iedereen vindt het belangrijk hoe de tuin of het huis er aan de buitenkant uitziet. En sommige mensen kunnen het ook echt niet zelf onderhouden. Eerder keken mensen dan wat meer naar elkaar om dan nu. Maar we gaan graag in gesprek voor een oplossing.” En weg is hij, want om de hoek moet het gras nodig gemaaid.

Goed om contact te hebben

Daar komt Gea aan, terug van het aanbellen bij de deuren: “Ik vind het fijn dat ik mensen even heb gesproken. Het is goed om te horen hoe het met ze gaat. Of ze nog vragen hebben, of dat er misschien iets aan de hand is.” Een paar bewoners hebben gezegd dat ze later nog wel even komen. En ja hoor, er komt nog iemand die helpt met snoeien.

Fijner wonen waar het netjes is

Aan het einde van de middag zijn de parkeerplaatsen en de perken schoon en opgeruimd. Dat ziet er lekker fris uit. Natuurlijk kunnen mensen zelf nog aan het werk met hun huizen en tuintjes. Want daar wordt binnenkort wel naar gekeken. Blijven dingen slordig, dan spreken we mensen er op aan en moeten ze alsnog poetsen, wieden en maaien. Dat staat tenslotte in het huurcontract. En zeg nou zelf, het is toch fijner om ergens te wonen waar het netjes is?