
Stoeptegels eruit, planten erin
Het is eind maart al vroeg druk in de Van der Wijckstraat. Er staan bakken met planten, stapels stoeptegels en allerlei tuingereedschap. De 1 duwt de kruiwagen vol zwarte grond, de ander snoeit de coniferen. De leukste manier om te tuinieren, is met z’n allen. Dat is wel duidelijk hier in Hoogeveen.
Iedereen helpt mee
Rein uit Amsterdam vindt het hier al 5 jaar fijn wonen. Hij is blij met het werk aan zijn tuin: “Ik kies voor een haagje en voor een gedeelte met tegels, zodat ik lekker buiten kan zitten. Het is zo goed dat we dit met z’n allen doen. Dat geeft verbinding.” Verderop werkt een zoon in de tuin van zijn vader. Hij doet het graag, want dan heeft zijn vader weer een gezellige tuin: “Dat iedereen meehelpt, zorgt er ook voor dat je beter gaat bijhouden. Dan blijft het mooi.” Onze Melvin is het daar helemaal mee eens: “Het gaat kriebelen als je iemand anders aan het werk ziet. Als het straks klaar is, kunnen huurders en wijkbeheer het samen goed bijhouden.”
Sociaal tuinieren
De gemeente Hoogeveen staat in de top 3 van meest versteende steden van Nederland. Dat betekent dat er heel veel straat is en veel minder groen dan je zou wensen. “Daarom was er vorig jaar al een test met het wippen van de tegels om planten in de grond te kunnen zetten. Dat was in de Jan Dekkerstraat. Iedereen is er blij mee. De actie heet Sociaal tuinieren en dit gaan we op meer plekken doen.” Linda van Stichting Present legt uit dat er een goede samenwerking is. Naast Present, Stichting Steenbreek, de gemeente en wijzelf, werken Actium en Woonconcept mee. En natuurlijk alle vrijwilligers. Stichting Present brengt graag vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben, bij elkaar.
Een stukje moestuin
“Bij mij zijn er juist veel tegels uit gegaan”, vertelt Harmke: “Achter heb ik al een moestuin. Hier komen de tomaten- en paprikaplantjes tussen de bloemen te staan. Lekker in de zon. Ik zag er tegenop om het helemaal zelf te doen. Zo gaat het fijn, met elkaar.” Voor veel huurders is het onderhouden van de tuin duur. Het wegbrengen van de tegels alleen al, kost veel geld. Gelukkig is er de Stenentaxi van de gemeente. Die haalt vandaag alle tegels gratis op.
Verbinding door haag
‘Samen de schouders eronder’ is 1 van de redenen dat Niek vandaag meedoet. Hij is van Stichting Steenbreek: “We maken niet alleen de omgeving groener, we verbinden er de huurders ook mee door dit met elkaar te doen. Kijk hier: eerst was het een beetje een rommeltje, met allerlei verschillende hekjes. Die liggen nu in de container. Daarvoor in de plaats komt de verbindingshaag, die langs alle tuinen loopt.” Onze Wietse en Jeannette vertellen dat elke huurder heeft kunnen meedenken over de rest van de tuintjes. Zo is het aan het einde van de dag voor iedereen naar wens. Hoogeveen steeds groener, mooi is dat.