Asbest
Asbest leek jaren geleden ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Maar asbest is niet onschuldig. Het bestaat uit hele kleine vezeltjes. Die vezeltjes, dat zijn de boosdoeners: als ze vrijkomen, kunnen bij inademing vervelende gevolgen ontstaan. Daarom is asbest sinds 1983 nauwelijks gebruikt. De verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is sinds 1993 helemaal verboden. In huizen van voor 1994 kan er nog asbest zitten.
-
Sinds 1994 is het verboden asbest te gebruiken voor het bouwen van huizen. Is jouw huis gebouwd na 1994? Dan zit er geen asbest in. In huizen van voor 1994 kan wel asbest gebruikt zijn.
Plattegrond in de meterkast
In de meterkast van je huis hangt of ligt een tekening met de plattegrond van het huis. Op deze tekening staat of er asbest in je huis zit en waar dat dan mogelijk zit.
Zolang je op deze plekken niets verbouwt, spijkert, schroeft of boort kan het eventueel aanwezige asbest blijven zitten en veroorzaakt het geen gevaar.
Wil je wel op deze plekken aan de slag? Bel ons dan. 1 van onze opzichters kijkt dan samen met jou naar de beste oplossing.Geen plattegrond?
Ligt de ‘asbest-plattegrond’ niet in de meterkast? Bel of mail ons dan. We sturen je de juiste tekening.
-
Bel ons: (0591) 57 01 00. Er komt een opzichter om te kijken. Bij twijfel laat hij het onderzoeken door een bureau dat daarin gespecialiseerd is.
-
Nee, niet altijd.
- Niet-hechtgebonden asbest (bijvoorbeeld spuitasbest) dat zonder bescherming in of om het huis aanwezig is moet altijd verwijderd worden.
- Hechtgebonden asbest (bijvoorbeeld golfplaten of pijpleidingen) dat in goede staat is en niet op kwetsbare plekken zit, hoeft niet direct verwijderd te worden. Sanering of isoleren vindt plaats bij renovatie, verhuizing of als geplande activiteit.
-
Er zijn verschillende soorten asbest, onderverdeeld in 2 hoofdsoorten:
Hechtgebonden asbest
Dit type asbest wordt gebonden door lijm of cement. Het is pas gevaarlijk als het bewerkt wordt. Bijvoorbeeld door te zagen of het te schuren.
Niet-gebonden asbest
De vezels van dit type asbest zijn niet gebonden door een lijm of ander middel en komen daarom makkelijk vrij. Deze soort is daarom gevaarlijker dan de gebonden variant en moet zo snel mogelijk verwijderd worden.
-
Asbest is te herkennen aan de vezelachtige structuur. Vaak is materiaal waarin asbest zit in laagjes opgebouwd. De oppervlakte van (golf)plaat ziet er wafelachtig uit. Meestal heeft het een witte tot lichtgrijze kleur, maar het kan ook donkergrijs zijn. Verdacht materiaal moet in een laboratorium onderzocht worden om uit te zoeken of het echt asbest is.
-
Vragen over gezondheid kun je stellen aan de GGD.
Heb je plotseling gezondheidsklachten? Bel dan je huisarts.