Spring naar inhoud

Obbo Bumahof: nog niet op Google Maps, maar wel op de kaart

Michael vindt het hartstikke spannend. Vandaag is de opening van de Obbo Bumahof in Coevorden en binnenkort woont hij op nummer 8. “Ik kon het eerst niet helemaal geloven dat 1 van de huizen voor mij was na de loting”, vertelt hij gelukkig. Even later loopt hij met 1 van de kerstboompjes naar zijn nieuwe appartement.

Michael is blij met zijn nieuw huis én met zijn kerstboompje!

Voor kerst in het nieuwe huis

Het is een gezellige drukte aan het einde van donderdagmiddag 28 november. Op de hoek van de Drostestraat en de Burgemeester Feithsingel klinkt muziek en er staan kraampjes met allerlei lekkers om te eten en te drinken. Voor de ingang naar de nieuwe huizen hangt Aniek Huisman van de gemeente Coevorden nog even een mooi lint op met een grote strik erin: “We zijn zó blij dat het bouwen van deze flexhuizen zo goed is gegaan en dat de mensen er voor de kerst in kunnen! Alles ging volgens de planning en daardoor krijgt iedereen half december de sleutel van zijn nieuwe huis.” 

Verschillende mensen

Ook wethouder Steven Stegen geniet van de middag: “Het is mooi om te zien hoeveel verschillende mensen hier bij elkaar komen wonen”, zegt hij tijdens zijn toespraak. “Bij mij is de Obbo Bumahof helemaal geland, maar ik hoorde vanmiddag dat de naam nog niet te vinden is op Google Maps. Nou, in Coevorden staat het echt op de kaart, hoor.” Er meldden zich meer dan 1.200 mensen voor de loting. De wethouder is trots op zoveel belangstelling voor de flexhuizen. Tegelijk vindt hij het pijnlijk dat zoveel mensen wachten op een huis: “Daarom is het goed dat we in zo’n korte tijd hebben kunnen bouwen, zo zijn er meer mensen die sneller een eigen plek krijgen.”

Poffertjes eten op de Winterfair.
De kerstboompjes wachten op hun huurders.
Wethouder Stegen kijkt hoe Jettie Buma het lint doorknipt.

Echt hofje

Samen met Jettie knipt de wethouder het mooie groene lint door. Jettie is de dochter van Obbo Buma, de beroemde directeur van de ULO-school die hier vroeger stond: “We vinden het als kinderen van onze vader heel fijn dat we ‘ja’ hebben gezegd, toen ons werd gevraagd of deze nieuwe plek Obbo Bumahof mocht heten. Het heeft nu al iets moois hier, het voelt als intiem. Dit wordt een echt hofje. Van de zomer komen we terug om te kijken hoe mooi het dan is.” 

Bewoners op weg naar hun nieuwe huis - met kerstboompje!

Alvast een kerstboompje

Voor iedereen die hier komt wonen, staat een mini-kerstboom klaar om bij de voordeur te zetten. De eerste 2 zijn voor de jongste en de oudste nieuwe huurders. Wim Vos (78) voelt zich nog lang niet oud: “Ik ga een nieuwe fase van mijn leven in. Mijn huis met 4 slaapkamers werd echt te groot voor me. Hier is het leuk, met zoveel jonge mensen om me heen. Daar word ik vast jeugdiger van.” Hij kijkt uit naar het sociale contact met zijn nieuwe buren. Ook Robert Kutenovic (20) ziet het helemaal zitten hier. “Ik heb op al best veel plekken gewoond en nu land ik hier in mijn eigen huis. Ik vind dat ik echt veel geluk heb gehad”, vertelt hij stralend.

Oudste huurder Wim: "Hier is het leuk, met zoveel jonge mensen om me heen. Daar word ik vast jeugdiger van!”

Boompjes voor Wim en Robert.
Blije huurder met boompje!

Nieuwe buren

En daar gaan alle nieuwe bewoners. Met familie en vrienden lopen ze naar hun nieuwe plek. Hee, daar is Teun! We spraken hem kortgeleden nog over zijn nieuwe studio: “De keuken zit er al in!” Vanuit zijn studio kijkt hij uit over het water, dat achter de hof loopt. Wat een fijne plek is dit. Ook de familie Dudnyk, over wie we eerder ook schreven, is op het feest: “Kijk, daar gaan we wonen. Het is zo’n mooi huis, we zijn helemaal gelukkig. Onze nieuwe buren hebben we al ontmoet en dat zijn leuke mensen.”

“Kijk, daar gaan we wonen. Het is zo’n mooi huis, we zijn helemaal gelukkig. Onze nieuwe buren hebben we al ontmoet en dat zijn leuke mensen.”

Lars en Lars hebben elkaar leren kennen bij de voordeur. Ze vinden het grappig dat ze bijna buren zijn met dezelfde voornaam, er zit maar 1 huisje tussen dat van hen in. Ze zien deze plek als een mooie kans voor jonge mensen om op zichzelf te kunnen gaan wonen: “En daarna stromen we door naar een andere, vaste plek als we wat ouder zijn. Zo blijven deze huizen beschikbaar voor volgende huurders.”

De keuken in de flexhuizen van Harwoonie.
Blije familie Dudnyk voor hun huis

Fijn samengewerkt

De flexhuizen zijn gebouwd door Plegt-Vos en Harwoonie. De bouwers van Plegt-Vos staan er tevreden bij te kijken. “Vanaf het begin hebben we goed samengewerkt met Harwoonie. We begonnen tegelijkertijd met bouwen en dat zorgde voor veel drukte. Met goed afstemmen hebben we de klus nu bijna helemaal geklaard.” Ook in het donker ziet de plek er al goed uit. Gezellig licht schijnt door de ramen naar buiten, terwijl mensen vrolijk in en uit de huizen gaan. Morgen komen de schoonmakers. En dan is het over 3 weken tijd voor de bewoners om hun sleutels te krijgen. We wensen ze alvast een warme kerst in hun nieuwe flexhuis! 

Meer vraag en minder verhuizingen

Els Beukeveld is onze manager Wonen. Ze legt uit dat er grote druk is op het krijgen van een huurhuis. “Steeds meer mensen willen een huis huren, terwijl er steeds minder mensen verhuizen. Daardoor reageren er nu meer mensen dan eerder als een huis vrij komt.

Door te loten gaven we zoveel mogelijk mensen een eerlijke kans op een flexhuis aan de Obbo Bumahof. 

We zijn heel benieuwd naar de toekomst. Hoe bevalt dit nieuwe wonen? Dat gaan we in 2025 aan alle huurders van de Obbo Bumahof vragen.” 

Een groot deel van de nieuwe bewoners is jonger dan 30 jaar. De uitspraak dat jongeren nooit een kans krijgen op een eigen woonplek, geldt hier niet meer."

Els geeft huurder Teun een kerstboompje.

Alieke Eising maakte de mooie foto's bij dit verhaal (in opdracht van gemeente Coevorden).

We schreven al eerder over het flexwonen in Coevorden. Samen met de gemeente Coevorden besloten we om flexhuizen te bouwen waar mensen maximaal 15 jaar kunnen wonen. De huizen zijn makkelijk om te bouwen en kunnen later ook weer worden afgebroken, om op een andere plek opnieuw te worden gebouwd. Hier lees je meer: